A pattanás keletkezése és eltüntetése

Bőrünk nagy része tele van faggyúmiriggyel, melyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el. A faggyú szeretne kijutni a bőr felszínére, így nyújtva védelmet a bőrünknek. A baj akkor van, amikor az elhalt szaruréteg eltömíti a mirigy kivezető nyílását. Lássuk a fázisokat!

Akne keletkezese

1. Szerencsés esetben csak mitesszer (nyitott komedo) lesz és nem gyullad be. (A fekete mitesszer nyílt, mégsem a belekerülő piszoktól sötét elsősorban – ahogy ezt sokan gondolják -, hanem a melanin nevű bőrfestéktől és a belekerült sejttörmeléktől.)

2. Piros kis folt lesz, könnyen kiürül és pár nap alatt elmúlik magától.

3. A fehér mitesszerek (zárt komedo) zártak, mert szaruréteg fedi őket, ezért talán hajlamosabbak begyulladni. Gyakran nem is láthatók szabad szemmel, csak akkor tűnnek át a vékony fedő bőrrétegen, ha a bőrt kicsit megfeszítjük, és erős lámpával megvilágítjuk.

4. Pattanás keletkezik, amely nem más, mint felgyülemlett faggyú, amely nem tud távozni a külvilág felé. Ha ez egészen közel van a bőr felszínéhez, akkor elkezd kifelé dudorodni, és a bőrfelszínen található baktériumok hatására gennyesedés indul meg

5. Amikor a kivezetőnyílástól távolabb, a bőrszövet kicsit mélyebb részében „akad el” a faggyú, akkor keletkezik az a bizonyos fájdalmas dudor, amely csak nő, csak nő. Aztán piros lesz, és még jobban fáj, és még mindig nő. Ekkor a szervezeted saját védekező mechanizmusa bekapcsol, és az extra mennyiségű, már a kivezetőnyílás falát tönkretenni készülő faggyút elpusztítja, ami szintén gennyesedéshez vezet (ezt nem szennyeződés okozza, úgynevezett steril gennyről van szó), és egyszer csak ez az addig hatalmas piros dudor sárgulni kezd, és kinyomható.

Mit tehetsz a pattanások megelőzése érdekében?

A legfontosabb, hogy a faggyú szabadon tudjon ürülni, ezért rendszeresen el kell távolítanod az elhalt hámsejteket, tehát
– le kell radírozni a bőrödet.
ZENNA módszer: mézet és valamilyen radírozó anyagot keverj össze és este ezzel kezd az arctisztítást! Radírozó anyagok: himalájai vagy tengeri só, cukor, örölt kávé. CSAK FINOMRA ŐRÖLT anyagot használj és gyengéden radírozz!

– mellőzd a pórusokat eltömő kozmetikumokat!

Tévhitek
1. Nem használok krémet, mert pattanásos a bőröm.
Krémezésre a zsíros, pattanásos bőrnek is szüksége van, hiszen ettől még lehet vízhiányos és megereszkedett is.

2. Ha napoztatom, az jót tesz a pattanásaimnak.
Nagy tévedés, aminek az az alapja, hogy a nap szárít és fertőtlenít. A felszínes pattanások kialakulásáért felelős baktériumok tényleg nem szeretik a napot, ám a bőr mélyebb rétegeiben keletkező pattanások kialakulását nemhogy csökkenti a napozás, hanem gyorsítja a folyamatot.

3. Zsíros a bőröm, ezért szárító kozmetikumokat használok.
Attól, hogy a bőröd felszínét szárítod, nemhogy kevesebb, hanem adott esetben MÉG TÖBB FAGGYÚ fog termelődni. Természetesen a kialakult pattanásoktól hamarabb megszabadulsz, ha fertőtleníted és szárítod őket, de ezt csak pöttyönként tedd, közvetlenül a pattanáson. Például 100%-os teafa olajjal, melyet egy fültisztítóval tegyél a pattanásra. Vagy a ZENNA éjszakai pattanás leszárító balzsammal, melyet könnyedén rákenhetsz, hiszen kitekerhető ajakápoló tokban kapható.