Neked milyen a bőröd?

Bőrtípusok jellemzői, kialakulásának okai, kezelése

Abban gondolom egyet értesz velem, hogy mindenki normál bőrrel születik. Amikor azt mondják, hogy neked ilyen vagy olyan bőrtípusod van, az nem más, mint egy olyan pillanatnyi bőrállapot, amely tükrözi a szervezeted egészségi állapotát. Miért?
Mert bármilyen bőrproblémád van – legyen az pattanás, mitesszer, hámlás, ekcéma, vízhiány, májfolt, zsírosság, szárazság stb. -, annak belső és külső okai lehetnek. Külső okok: amikor kőolajhulladékot vagy egyéb káros anyagokat tartalmazó népszerű kozmetikumot használsz és ennek “köszönhetően” betegszik meg, vagy válik függővé a bőr.

Lássuk a bőrtípusok jellemzőit, kialakulásának okait és kezelését!

Normál bőr

Normal_bor2Jellemzői: A felszíni réteg zsírtartalma megfelelő, víztartalma optimális. Üde, egyenletesen színű, enyhe fényű, tiszta, puha tapintású, rugalmas. Mint a legtöbb kisbabáé.

Kialakulásának okai: Eleve így születik mindenki. Üdeségét a jó vérkeringés és a megfelelő vastagságú szaruréteg adja. A festékanyagok képzése normális, ennek köszönhetően egyenletes a színe. A tompa fényt, a pórusok tisztaságát és zártságát az optimális mennyiségű és összetételű faggyútermelés és a hibátlan elszarusodás eredményezi. Puhasága a felszíni bőrréteg kellő víztartalmának és az egészséges piheszőröknek köszönhető. Ruganyosságát a bőrfelszín alatti réteg kellő víztartalma, a rugalmas rostok megfelelő aránya, a bőralja tömöttsége és a kellő izomerő okozza.

Kezelése: Mivel születéskor mindenki normál bőrrel rendelkezik, ám a nem megfelelő, “nagyvárosi” életformával, a rossz – olykor mérgező – kozmetikai szerek használatával és a tápanyag-, rost- és vitaminhiányos étkezéssel már gyermekkorban elrongáljuk ezt az idilli állapotot, ahelyett, hogy inkább annak megőrzésére törekednénk.

Most őszíntén, Ta találkoztál már normál bőrű emberrel?

Ha Te még is ilyen vagy, akkor élj úgy és kezeld úgy a bőrödet, mint eddig, ugyanis nagy eséllyel a helyes életformád miatt maradt meg a normál bőröd. Kerüld a vegyszerekkel teli kozmetikumokat!

Zsírhiányos (alipikus) bőr

zsirhianyosJellemzői: A zsírhiányos bőr matt, de üde. Szorosan zárt pórusú, kissé érdes tapintású. Mitesszer ritkán található rajta, az is inkább az orr környékén. Felszíne finoman hámlik. Ruganyos. Ha hideg van vagy nagyom meleg, akkor kipirosodik. Ez a bőrtípus nem száraz bőr és nem szabad összetéveszteni a hasonló tüneteket produkáló korpás szeborreas bőrrel, amely a zsíros bőr csoportjába tartozik. A zsírhiányos bőr faggyú- és szaruzsír-termelése alacsony, ezáltal a bőr felső rétegének összetétele megváltozik. Ezért nem képes megakadályozni a vízvesztést. A zsírhiányos bőr ezért általában vízhiányos is.

Kialakulásának okai:

40 felett öregszik a bőr
nem megfelelőek az anyagcsere-folyamatok
hormonrendszer működési zavara (csökkent pajzsmirigy-működés, fokozott ösztrogén-, vagy csökkent androgén termelés)
túlzott melegvizes tisztálkodás nem megfelelő mosakodó szerrel (sodium lauril sulfate, sodim laureth sulfate)
szárító termékek használata: tusfürdő, magas alkohol tartalmú kozmetikumok

Kezelése: Pótold a bőröd hiányzó zsíranyagait, állítsd helyre a szaruréteg hidratáltságát, szűntesd meg az esetlegesen fellépő gyulladásokat! Erre kiválóan alkalmasak a hidegen sajtolt növényi olajok, zsírok. Eszedbe ne jusson ásványi olajokat és zsírokat használni, mert az kőolajszármazék!

Használj A-, E-, F-vitamint tartalmazó kozmetikumokat, valamint fogyasszd az ezeket a vitaminokat tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket és gabonaszármazékokat.

Ha ilyen a bőröd, akkor kerüld az agyonillatosított és vegyszereket tartalmazó gyári készítményeket. Antioxidánsok, hormonharmonizálók, omega olajok szedése javasolt táplálék-kiegészítőként.

Vízhiányos (dehidratált) bőr

vizhianyosJellemzői: Fakó színű, érdes felszínű, rugalmatlan, esetenként nyúlós tapintású. Tónusa csökkent. Korán ráncosodik, már akár 30 évesen is. Szűk pórusaiban fonalszerű, ún. tűkomedók (apró fekete szőrszerű mitesszerek) képződhetnek. A hámrétegen kívül az irhában és a bőraljában is csökken a víztartalom. Mindig felületi vízhiánnyal kombinálódik.

Kialakulásának okai:

nem megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás
túlzott mennyiségű sós és cukros étel-ital fogyasztása
kis páratartalmú levegő (pl. központi fűtés)
vízelvonó anyagokkal készült kozmetikumok (glicerines és mézes készítmények), és kőolajas (vazelin, paraffinolaj, ásványiolaj, ásványi vax, cerezin, ozokerit tartalmú) kozmetikumok rendszeres használata
kemény, klóros víz
túlzott napozás, szoláriumozás
dohányzás
belső betegségek (lázas állapot, hányás, hasmenés, cukorbaj, ösztrogén dominancia, emésztési problémák)
túlzott chips fogyasztás

Kezelése: Azonnal kezdj el minél több vizet juttatni a bőrödbe – külsőleg és belsőleg egyaránt! Fogyassz sok lédús és rostos élelmiszert! Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot! Használj 100% természetes összetevőjű hidratáló krémeket! Párologtass a lakásban! Például a sópárásító nagyon jó. Tarts sok szobanövényt, mozogj rendszeresen friss levegőn (séta, ház körüli munkák, sport)!

Olajos szeborrea (seborrhoea oleosa)

Jellemzői: Zsírosán fénylő, fakó színű, sokszor sárgásán faggyús árnyalatú. Az arc középvonalában, de nem ritkán az egész arcon sok szürkésfekete, könnyen eltávolítható mitteszer látható. A faggyú olajsavtartalma fokozott, a bőrfelszínt bevonó fényes réteg gátolja a bőrlégzést. A faggyú serkenti az elszarusodást, ezáltal a szőrtüszők kivezető nyílása eltömődik, a faggyú nem tud ürülni, kis faggyúdugaszok (miteszerek) keletkeznek.

 

Kialakulásának okai:

akár örökölhető is
férfi nemi hormon túltengés
stresszes élet
levegő-, napfény-, mozgáshiány
helytelen táplálkozás (zsíros ételek, túl sok állati fehérje)
vegyszeres kozmetikumok használata

Kezelése: Nagyon fontos a rendszeres bőrradírozás, ami által a faggyú normálisan tud ürülni. Sokat tartózkodj friss levegőn, kerüld a dohányzást és a hormonháztartást megzavaró vagy befolyásoló gyógyszerek szedését (fogamzásgátlók, szteroid tartalmú készítmények)! Javasolt kozmetikai készítményeket: sószappan, olajos arclemosó, agyag pakolás, éjszakai arcszérum.

Korpás szeborrea (seborrhoea sicca)

korpas seborrea2Jellemzői: Fénytelen, sápadt szürkés színű, tág pórusú, korpázóan hámló, zsíros, érdes tapintású. Gyakran feszül és gyulladt a bőr. Mosakodás után sokszor úgy reagál, mint a zsírhiányos bőr, ezért gyakran keverik vele – ami a kezelésük különbözősége miatt súlyos következményekkel járhat. A zsírhiányos bőrrel ellentétben tele van nehezen ürülő fekete és fehér comedókkal.

A faggyúban a koleszterin-észterek aránya megnő, ennek következtében a miteszerek állaga kemény, fokozottabb az elszarusodás, mint az olajos szeborreánál, ezért a bőrfelszínre alig kerül faggyú. A korpás szeborreát mindig felszíni vízhiány kíséri. Mivel a bőr felső rétege nem megfelelő, funkcióját nem képes tökéletesen ellátni. A bőr érzékenyebbé válik, gyakran alakul ki gyulladás.

Kialakulásának okai: Hasonlóak, mint az olajos szeborreáé, de azokat tetézi még a helytelen táplálkozási szokások és az emésztési problémák is. A korpás szeborrea a nagyvárosi élet elkerülhetetlen velejárója. Az urbanizált életforma (rendszertelen étkezés, szinte csak fehérjéből és szénhidrátból álló táplálkozás, ásványi anyag- és vitaminhiány, rossz levegő, mozgáshiány, dohányzás, alkohol- és/vagy kábítószer-fogyasztás, stressz, félkész ételek és gyorséttermi étrend stb.) tipikus bőrtünete.

Kezelése: Mivel ez a bőrtípus szinte élettelen és tápanyaghiányos (ráadásul még gyulladt is), kezelése összetett. Ami nagyon fontos, hogy gyógyulása csak gyökeres életforma-változtatással érhető el.
Sűrűn koptasd, radírozd az elhalt hámsejteket!
Alkalmazz nyugtató, gyulladáscsökkentő gyógynövényteákból borogatást (zsurlófű, feketenadálytő, cickafark, levendula, kakukkfű)!
Fogyassz, valamint kenj rá minél több B-vitamint tartalmazó készítményt(étkezésre:kefir, gabonafélék)!
Abszolút kerüld el a vegyszerekkel teli kozmetikumokat!